HUNDEDAGENE SLUTTER

Det er perioden fra 23. juli til 23. august som kaldes Hundedagene.


Sirus heliakiske opgang 23. augustSirus heliakiske opgang 23. august

STORE HUND

Man mener at navnet stammer fra de gamle egyptere. Allerede for 3- 4000 år siden vidste man, at stjernebilledet Store Hund stod nærmest Solen i den periode. Man mente at hovedstjernen Sirius (af gr. seirios, måske ‘den svidende, den funklende’) var med til at forstærke Solens varme, og derfor så man frem til at Sirius fjernede sig så langt fra Solen, at tørkeperioden kunne afsluttes. Man ventede spændt på, hvornår man for første gang kunne se Sirius tæt over horisonten lige inden solopgang (dens såkaldte heliarkiske opgang).
Det markerede afslutningen på Hundedagene, og ca. 21 dage senere gik Nilen over sine bredder.

Begrebet Hundedagene blev videreført af grækerne og romerne (latin: Store Hund – Canis Major og Hundedage – dies caniculares), og i vor kalender er de som sagt lagt i perioden 23/7 til 23/8.

Oldtidens forskellige kalendere havde andre inddelinger, så vi ved ikke præcist, hvornår egypternes oprindelige Hundedage lå, Men lad os prøve at lege, at VORES kalender er “den rigtige”:

Gå derfor ud den 23. august (og dagene derefter) og kik efter Sirius lige før solopgang kl. 06. Den står ca. 3 grader over horisonten i SØ – og i ca. 60 graders afstand til Solen.
Det var stort set udfordringen til de egyptiske observatører, men selv om havde de en fri horisont og hverken skyer eller luftforurening, var observationen så samfundsmæssig vigtig, at det SKULLE lykkes inden for et par dage.

GOD (hunde)JAGT

erik


HELLIG LAURIDS TUDER.

Den 8. august sluttede De lyse Nætter, og så går det fremad mod en ny sæson med gode observationer, og vi starter traditionelt med et festfyrværkeri af stjeneskud.


Radiantens placering på stjernehimlen

Stjerneskuddene kommer over hele himmelen, men de ser ud til at have samme udgangspunkt på himlen, dvs. hvis man forlænger deres bane BAGUD, vil de alle krydse punktet ca. 2h 20m 58 N. Dette punkt kaldes sværmens radiant, og det ligger i stjernebilledet PERSEUS – derfor navnet Perseiderne.

Ja, men hvad så  med ham der Laurids ?? Så skal vi tilbage til de gamle (og skøre) romere, hvor de talte latin:
Sankt Lautentius (som Laurids hed i den lokale dialekt) led martyrdøden den 10. august år 258. Han blev lagt på en jernrist og brændt ihjel over bål. Det er hans tårer, vi ser som stjerneskud hvert år i perioden efter den 10. august.

Læs hele historien på www.gjellerupkirke.dk/; under punktet KIRKENS HISTORIE – det er hyggelæsning til de små timer, lige inden du lægger dig til at sove.
God nat (-observation)
erik