STJERNESKUD og DOBBELTSTJERNER

Orioniderne topper den 21. okt. og Sommertrekantens dobbeltstjerner står højt på himlen i denne tid.


Orioniderne toppe rved 01-tiden natten mellem 20. og 21. okt. Månen står op lige efter midnat, og er kommet 12 grader over horinsonten kl. 02. Der er altså gode chancer for at se op mod 25 skud i timen (hvis ……) lige fra mørket sænker sig og ind til Månen begynder at drille ud på de små timer.

———————————————————————–

Sommertrekanten byder på en del flotte dobbeltstjerner, og de skal nydes nu, mens de står højt på aftenhimlen. Jeg har her samlet 8 gode eksemplarer, som er meget forskellige.

Med håndkikkert:

 • omikron cyg i nærheden af Deneb. 2 rimeligt klare stjerner mag. 3,9.
 • epsilon lyr i nærheden af Vega. 2 lidt svagere stjerner mag. 5
 • delta lyr øverst tv. i “kassen”. Mag. 4,3/5,6 og har tydelig farveforskel rød / blåhvid.

Med teleskop og lav forstørrelse (op til 50x)

 • Albireo Svanens Næb. Mag. 3,5/5,0 med tydelig farveforkel orange/blågrøn.
 • beta lyr nederst th. i “kassen”. Klar stjerne med svagere følgesvend, mag. 3,4 / 8,6 farver: hvid/blå
 • gamma lyr nederst tv. i “kassen”. Klar stjerne med svag ledsager, mag. 3,2/11,0. De står ca. 3′ fra hinanden, så man burde kunne se dem i håndkikkert, men den store lysforskel kræver større forstørrelse.
 • delta lyr øverst tv. i “kassen”. 2 klare stjerner mag. 4,3/5,6 farver orange/blåhvid. OPTISK dobbeltstjerne.
 • zeta lyr øverst th i “kassen”. 2 næsten ens komponenter mag. 4,5/5,1 – hvide.

Med teleskop og stor forstørrelse (over 200x)

 • omikron-1 (den sydligste) har en svagere blålig tæt ledsager mag. 3,9/7,0
 • Vega mag. 0,0 danner sammen med en svag stjerne mag. 10,1 en OPTISK dobbeltstjerne, som også kræver stor forstørrelse for at kunne se den svageste.
 • delta lyr den blåhvide stjerne mag. 5,6 har en tæt orange ledsager mag. 10.0
 • epsilon lyr – hver af de to stjerner set i håndkikkert, deler sig som dobbeltstjerner over 200x forstørrelse.

Jeg synes, det er fantastisk, at have så mange gode eksempler på forskellige dobbeltstjerne, inden for et lille udsnit af himlen.

erik

OKTOBER ER KOMETMÅNED.

Kometen ELINEN pryder nattehimlen i denne måned.


Med en lysstyrke omkring mag.6 vil den måske kunne ses med det blotte øje, men den skulle helt sikkert kunne ses ved hjælp af en håndkikkert.

Elinen blev opdaget i december 2010, og dens bane gav strax anledning til panderyker, for den havde næsten retning direkte mod Jorden. Selvfølgelig gav det anledning til diverse dommedagsprofetier, men det virker som om vi slipper med skrækken, selv om nogle mener, at den kommer Jorden så tæt som 80.000 km. Nu må vi selv se!

Når Solen står op ved 7:15-tiden den 1. oktober vil Elinen kun være kommet 10 grader over horisonten, så der er nok ikke meget at se, men det bliver hastigt bedre dag for dag, da kometen har fart på mod vest = væk fra Solen. Allerede den 8. oktober vil kometen stå 30 grader over horisonten ved solopgang, og hvis man forsøger sig FØR kl. 6 skulle der være stor chance for at hitte kometen. Specielt da den står i stjernebilledet LØVEN.

Gennem resten af oktober flytter Elinen sig gennem stjernebillederne Løven – Krebsen – Tvillingerne – Kusken for at ende nær Syvstjernen i begyndelsen af november.

God komet-jagt

erik