FØLG PLANETERNE I MARTS.

ortset fra Neptun, kan vi se alle planeterne i løbet af marts.


3. marts MARS er i opposition, og kan ses alle nætterne i Løven
5. marts I dagene omkring den 5. marts kan man se MERKUR lige efter solnedgang.
den 5. kl. 18:45 står Merkur 8 grader over horisonten, mens Solen er nået tilsvarende
8 grader under horisonten.
11. marts SATURN står tæt ved Månen
13. marts VENUS og JUPITER er i konjunktion kl. 19
21. marts MERKUR er i konjunktion med Solen *)
24. marts URANUS er i konjuntion med Solen *)
 *)
kan følges på SOHO’s hjemmeside-
sohowww.nascom.nasa.gov/data/realtime/c3/512/

MARS er i opposition den 3. marts.

Opposition betyder at SOLEN -> JORDEN -> MARS står på linie, hvilket betyder, at Mars på sin tur rundt om Solen står nærmest Jorden.


Vi kommer faktisk så tæt på, at det er muligt at skelne strukrurer på Mars  overflade. MEN MEN MEN – sæt nu ikke forventningerne for højt. Planeten er jo kun halv så stor som Jorden, så det er noget af en udfordring at se detaljer på en planetskive som kun er 12 buesekunder i diameter.
Mens Jordens bane rundt om Solen praktisk talt er cirkulær, er Mars bane mere langstrakt (elipseformet). Desuden varer det ca 2 år og 50 dage mellem hver opposition, hvilket bevirker, at afstanden mellem Mars og Jorden varierer alt efter hvor i banerne, de står tættest. I år er vi tæt på den længste afstand, og vi skal helt frem til 2018 for at komme nærmest “i denne omgang”. Til gengæld komme vi så ned på den halve afstand, så vi til den tid ser Mars dobbelt så stor – 24 buesekunder (se illustrationen).
Selvfølgelig skal vi tage udfordringen op, og forsøge at observere Mars intens. Jeg bruger et lille program “Mars Previewer II” som hjælp. Her kan man få et aktuelt billede af mars overflades strukturer, så man ved hvad man skal gå efter. Hvis det er dit første seriøse besøg på Mars, så brug programmet til at træne dit blik fpr detaljer. Efter et par gange, bliver det en sport, at se på Mars først og lave en skitse over strukturerne, og først da at sammenligne med programmet.
programmet kan hentes på siden www.skyandtelescope.com/resources/software/3304921.html
God MARS-vind

erik