Komet Ison – Århundredets komet.

Århundredets komet.

Det var hvad astronomerne kaldte kometen Ison, indtil torsdag d. 28. november. Og forventningerne var meget store: Bliver den synlig i dagslys? Den får i hvert fald størrelsesklasse 3, mindst. Den blev annonceret i nyhederne: Stå tidligt op d. 29 november og gå ud og se den! Den skal bare lige en tur rundt om Solen, så kan vi se den igen.

Den kom rundt om solen, og mange mennesker fulgte den på vej: Nasa’s hjemmeside med Soho billeder fra Solen var overbelastet af ivrige amatør astronomer, der ville følge den på vej rundt om solen.

Desværre pillede Solen glansen af Ison: Da den kom ud på den anden side af Solen, var den tydelig reduceret. Faktisk troede mange at den var fuldstændig forsvundet, men det viser sig trods alt, at en lille del har overlevet. Men den kommer ikke i nærheden at det forventede. Man gætter på en beskeden størrelsesklasse på 9.

Her er Soho’s optagelser af kometens passage om Solen:

Så Planetariet og KAF er enige om at aflyse weekendens arrangementet. Vi må nøjes med at nyde de billeder, der blev taget, inden Ison gik rundt om Solen.

Comet ISON on the morning of Oct. 8, seen with the 0.8-meter Schulman Telescope at the University of Arizona SkyCenter atop Mount Lemmon. Credit: Adam Block / CaelumObservatory.com

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.