Interessefællesskab og netværk

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Stjerneaften – Kosmologi, mørkt stof og mørk energi

15. March 2023 @ 19:00-21:00

Kr. 75

Til sæsonens sidste stjerneaften vil vi kigge på selve universet, big bang, mørkt stof og energi, og hvordan Tycho Brahes Stella Nova var et vigtigt element til bestemmelsen af universets udvidelse. Vi vil naturligvis også kigge på JWSTs nyeste data.

I år fejrer vi Tycho Brahes opdagelse af Stella Nova for 450 år siden, og derfor vil alle stjerneaftener have knytning til Brahes opdagelser og udforskning.

Tycho Brahes livsværk var at vise om Solen faktisk var i centrum af universet. Men med hans målinger kunne han ikke få det til at passe, ikke med mindre stjerner var langt væk, meget længere væk end nogen troede muligt.

Billedet af det uendelige store univers fyldt med galakser er kun godt 100 år gammelt, og det var absolut utænkelig i Tycho Brahes tid, hvor man mente, at Universet kun gik lidt længere ud end til Saturn bane.

Men Universet viser sig at være meget større end først antaget, og det viser sig også, at universet udvider sig, endda med en accelererende hastighed som drevet af en ukendt energi. Og vi kan se, at der må være mere i universet, end vi kan se –  et usynligt eller mørkt stof.

Til sæsonens sidste stjerneaften vil vi kigge på selve universet, big bang-modellen, mørkt stof og energi, og hvordan Tycho Brahes Stella Nova var et vigtigt element til bestemmelsen af universets udvidelse. Vi vil naturligvis også kigge på JWSTs nyeste data, da et af teleskopets primære mål netop er at kigge så langt som muligt, og derigennem se universets første galakser og stjerner; se universets daggry.

Til hver aften vil der også være mulighed for at se observatoriet og, hvis vejret tillader det, selv få lov til at se på stjerner og himmellegemer gennem den store kikkert, med kyndig vejledning af Københavns Astronomiske Forening.

Stjerneaftener koster 75,- for voksne og 25,- for børn.
Prisen dækker både arrangementet og adgang til museet.
Billetterne kan købes på place2book.dk

Details

Date:
15. March 2023
Time:
19:00-21:00
Cost:
Kr. 75
Event Category:
Event Tags:
, , , ,
Website:
https://www.place2book.com/da/sw2/sales/p265vzdunl

Organizer

Lars Occhionero
Phone
43303013
Email
kontakt@kroppedal.dk
View Organizer Website

Venue

Kroppedal Museum
Kroppedals Allé 3
Taastrup, 2630 Denmark
+ Google Map
View Venue Website